Face the art – Χρήστος Μαρκάκης η Crat Mark


από Philippos Marakis | Face the art - blog interviews

Graffiti ίσον χρώμα. Πόσο την αγαπώ αυτή τη τέχνη..
Είμαι τόσο χαρούμενος που μαζί μας στο τρίτο Face tha art έχoυμε τον Χρήστο Μαρκάκη. Έναν graffiti artist που εκτιμώ ΤΟΣΟ πολύ!

Ο Χρήστος Μαρκάκης η αλλιώς Crat Mark γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο.
Σπούδασε στη Πάτρα μηχανικός ανακαίνισης και αποκατάστασης κτηρίων. Εξειδικεύεται στο ελεύθερο-γραμμικό σχέδιο και σε διάφορα ψηφιακά προγράμματα επεξεργασίας και σχεδίασης, ενώ έχει ασχοληθεί και με μελέτες παραδοσιακών οικισμών και μνημείων.
Ενδιαφέρον βρίσκει σε παλαιώσεις αντικειμένων, είτε σε έπιπλα είτε σε αγάλματα. Γενικά πολλές τέχνες όπως η γλυπτική, ο μοντελισμός, η συρματοτεχνία, οι εικονογραφήσεις και η δημιουργία τοιχογραφιών κεντρίζουν το ενδιαφέρον του τα τελευταία χρόνια! Το ένα φέρνει το άλλο και δε σταματάει ποτέ ο τροχός.
Απ’ ολα αυτά εξελίσσει με αστείρευτη αγάπη, την τέχνη του “graffiti” δίνοντας όσο περισσότερο χρώμα μπορεί στη καθημερινότητα μας!

Πάμε να ανακρίνουμε λοιπόν σε αυτό το τρίτο Face the art τον Crat Mark

 

  • Χρήστο καλησπέρα και σε ευχαριστώ για την παρουσία σου στο διαδικτυακό μου σπίτι. Να σου πω αρχικά ότι λατρεύω τους καλλιτέχνες των δρόμων, είτε αυτοί είναι μουσικοί, είτε είναι ζογκλέρ στα φανάρια, είτε είναι graffiti artists. Πες μας όμως δυο πράγματα για την τέχνη του graffiti

 

Γεια σου Φίλιππε ,η  αλήθεια είναι ότι κι εγώ έχω εντυπωσιαστεί με το υποβρύχιο  φωτογραφικό σου ταλέντο. Πραγματικά οι λήψεις σου είναι μοναδικές και μας οδηγούν με ένα μαγικό τρόπο στο κόσμο του βυθού!
Το θέμα μας λοιπόν το Graffiti ή αλλιώς τοιχογραφία. Είναι μια μορφή τέχνης που χαρακτηρίζεται  από την ελευθερία έκφρασης .Συνδυάζει χρώμα και φαντασία με καμβά ένα τοίχο. Βασικά εργαλεία είναι τα σπρέι, αλλά πλέoν  χρησιμοποιούνται κι άλλα είδη χρωμάτων όπως πλαστικά, ακρυλικά και για περισσότερη αντοχή εποξειδικής  ή  πολυουρεθανικής σύστασης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το graffiti  ήρθε στην Ελλάδα στα τέλη του ’80 μέσω των μεταναστών στα μεγάλα αστικά κέντρα,  όπου μας ένωσαν με τη κουλτούρα της ραπ μουσικής  και  γενικότερα τις  τέχνες  του δρόμου (street arts).

 

  • Εσύ πως το ξεκίνησες όλο αυτό ?

Ξεκίνησα αρχικά από απλά  σκιτσάκια που έγιναν ζωγραφιές, μετά καμβάδες και κατέληξαν σε τοίχους . Είχα επιρροές από περιοδικά με graffiti, από κασέτες με hip hop μουσική και φυσικά από τις παρέες μου. Eλάχιστα βοήθησε το ίντερνετ γιατί είχε περιορισμένο υλικό. Θυμάμαι έψαχνα στο graffiti.org και τα συνέλεγα σε δισκέτες. Μόλις  βρήκα λοιπόν την υπογραφή μου άρχισα να φτιάχνω τα πρώτα μου κομμάτια (old school) παλιάς σχολής μονοδιάστατα, περίπου το ’97.

 

  • Σε τι επίπεδο βρίσκεται η Ελλάδα;

H Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε πολύ υψηλό επίπεδο, αφού έχουμε φτάσει στο σημείο να ζωγραφίζουμε σε οποιαδήποτε επιφάνεια ανεξαρτήτου μεγέθους με ποιοτικό υπόβαθρο. Τα αποτελέσματα, θετικά και εξελισσόμενα.

 

  • Για πολλούς και για αρκετά χρόνια, η τέχνη του graffiti ήταν συνυφασμένη με ένα «αλήτικο» τρόπο ζωής. Ποια η γνώμη σου ;

Η αλήθεια είναι ότι το είδος αυτό έχει υποκατηγορίες και μια απ’ αυτές είναι το “bombing” , γρήγορα σχέδια με λίγα σπρέι (τσακ-μπαμ που λέμε) και οι «ταγκιές»  ή αλλιώς ψευδώνυμα. Όλο αυτό από μόνο του θεωρείται underground style, άρα κρύβει και μία μικρή δόση αλητείας. Είναι τρόπος ζωής που εμπεριέχει  αντίδραση και απορρέει κάτι το δημιουργικό. Συνήθως το αποτέλεσμα αποκαλύπτει πτυχές από το χαρακτήρα του writer ή αλλιώς γκραφιτά.

 

  • Έχεις ποτέ κυνηγηθεί ;

Ναι έχω κυνηγηθεί σε πιο μικρή ηλικία, βέβαια τότε που δεν ήταν διαδεδομένο το graffiti σαν τέχνη.

 

  • Τι μουσική ακούς ; Έχω συνδυάσει τη τέχνη του graffiti με την hip hop σκηνή. Είναι συνυφασμένα τελικά το ένα με το άλλο;

Να σου πω την αλήθεια, προσαρμόζω τη μουσική με το αντικείμενο που κάνω. Άμα θέλω ρυθμό και ένταση βάζω Hip Hop, pοp ή trance, ίσως και συνδυασμό αυτών. Άμα βρεθώ σε παρέες φίλων θα ακούσουμε και κάνα ρεμπέτικο ή ρεγκε. Τώρα όσων αφορά τη Hip Hop  μουσική με το graffiti  είναι αλληλοσυνδεόμενα , τουλάχιστον έτσι ξεκίνησε η φάση. Μέσα στο πακέτο αυτό της ίδιας κουλτούρας ήταν τα φαρδιά παντελόνια, το skateboarding και το breakdance. Νοσταλγώ αυτές τις παράξενες, θαυμάσιες μέρες!

 

  • Σε τι ηλικία έκανες το πρώτο σου έργο και που ;

Υπολογίζω ότι το πρώτο μου graffiti  το έκανα σε ηλικία  δώδεκα χρονών, σε ένα ερασιτεχνικό γηπεδάκι στην περιοχή της  Αμμουδάρας.

 

  • Σου έχουν ποτέ «βανδαλίσει» κάποιο έργο ;

Ευτυχώς την έχω γλιτώσει μέχρι τώρα και ευχαριστώ τους “ταραξίες” που τα έχουν σεβαστεί!

 

  • Ζωγραφίζεις σε χαρτί ;

Από τη μια το έχω αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό με το ψηφιακό σχέδιο, αλλά απ΄ την άλλη μ’ αρέσει και  το παραδοσιακό σκίτσο γι’ αυτό και δυσκολεύομαι να το αποσύρω εντελώς.

 

  • Τι άλλο αγαπάς να κάνεις ;

Ασχολούμαι με οποιοδήποτε υλικό μπορεί να πάρει μορφή, με το ξύλο, τη πέτρα, το πηλό, το σύρμα, το κερί, με τα comix και σίγουρα δεν μπορώ να παραλείψω την άθληση.

 

  • Τον ελεύθερο σου χρόνο πως τον περνάς ;

Άμα δεν ζωγραφίζω, ακούω μουσική, παρακολουθώ ντοκιμαντέρ ή επιλέγω μια απλή βόλτα.

 

  • Κάτι που το ρωτάω σε όλους. Σου δίνω μια επιλογή να κάνεις κάτι πάνω μου αυτή τη στιγμή. Τι θα κάνεις και γιατί;

Χα χα την έβαψες! Θα σου έκανα ένα κούρεμα με tribal σχέδια περιμετρικά του κεφαλιού, freestyle καταστάσεις ή κάποιο body painting σε στυλ Maori μιας και έχουμε αποκριές! Ο λόγος είναι ότι πρέπει να ξεφεύγουμε από τα δομημένα κουτάκια που μας επιβάλουμε σε καθημερινή βάση.

 

  • Αν ζωγράφιζες σε ένα τοίχο το 2021 μέχρι τώρα, τι στοιχεία θα είχε πάνω ο τσιμεντένιος καμβάς;

Θα ζωγράφιζα κάτι που θα έπρεπε να εμπνέει αισιοδοξία, δυναμικότητα και ελπίδα! Συνήθως επιλέγω στοιχεία μυθολογίας για να οδηγήσω το θεατή σε κάτι μαγικό, εξωπραγματικό, μια εικόνα που θα τραβήξει τα βλέμματα και θα ξυπνήσει τη φαντασία! Νομίζω ότι το χρώμα από μόνο του έχει αυτή την ιδιότητα άμα χρησιμοποιηθεί σωστά!

  • Σχολίασε μου τα παρακάτω με μια λέξη

Covid – πανικός

Ευλογία – οικογένεια

Πολιτική – λαβύρινθος

Τέχνη – ελευθερία

 

Χρήστο σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου και συνέχισε να μας χαρίζεις τέτοιες ομορφιές.
Δουλειά του Χρήστου μπορείτε να δείτε στο προφίλ του στο instagram https://instagram.com/cratmark?igshid=89ssfn8uwspj 

 

Εμείς  τα λέμε ξανά στο επόμενο Face the art

Εις το επανιδείν

 

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *